Oppassen en de kracht van (buiten)spelen


Het is zaterdag ik ben in het dorp waar ik grotendeels ben opgegroeid. Ik ben teruggekomen om op de drie kinderen te passen die ik al jaren ken. Vandaag zijn er ook 2 vriendjes bij. Het is prachtig weer. Ik lig in de hangmat zij spelen op de trampoline. Af en toe roept er iemand “kijk Silke” even later help ik mee met het spel. Daarna gaan we frisbeeën en twee blijven kletsen op de trampoline. Dan gaan we op zoek naar een goede klimboom. We stappen met allemaal een stok in de hand het park in. We schrijven in het zand, er wordt geklommen in bomen, we spelen buut verstoppertje. Ik vind het heerlijk om midden in de natuur mezelf te verstoppen. Later spelen we tikkertje op een klimrek en dan is het voor twee tijd om naar huis te gaan.
Ik fiets met de middelste naar de supermarkt voor avondeten. Drie krijgen pizza en met de jongste maak ik pannenkoeken. Na het eten gaan we weer naar buiten waar we met z’n drieën in de hangmat liggen te kletsen en uit te rusten van de hele dag spelen. Af en toe springt 1 heen en weer naar de trampoline voor een stoeipartij met de oudste. Ik geniet van hun aanwezigheid, de ontspannenheid, de frisse buitenlucht en inmiddels ondergaande zon. Om acht uur gaan we naar binnen en kijken we nog een stukje animatiefilm. Halverwege breng ik de jongste twee op bed en vervolgens kijk ik de film uit met de oudste.  
De volgende dag heb ik spierpijn van al het spelen, maar ik ben dolgelukkig. Ik ben niet iemand die enthousiast op alle kinderen afgaat en er mee speelt, maar ik vind kinderen wel heel leuk. De uitspraken die ze doen, de onbezorgdheid, de vrijheid ik vind het altijd inspirerend en het maakt me zo blij.

Eigenlijk zou ik gewoon veel vaker moeten buitenspelen. Überhaupt spelen. Ik vind het zo heerlijk, en ik geloof dat het heel gezond is, juist ook voor volwassenen. Maar los van deze momenten doe ik het eigenlijk niet. Ik stap hooguit eens op een schommel als ik die tegenkom, of maak een vrolijk hupje over een waterplas. Maar verder ben ik vaak serieus en vind het juist zo inspirerend wanneer volwassenen vrij en speels zijn.


Ik ben heel benieuwd wat jullie manieren zijn om als volwassene te 'spelen'? Ik doe graag inspiratie op! :)

Liefs,

Silke

Reacties

 1. Toen ik klaar was met mijn examens eind januari, had het net gesneeuwd. En mijn broertje en ik gingen mee om boodschappen en hij riep dat hij onderweg een sneeuwballengevecht wilde doen. Dat hebben we ook gedaan, en het was zalig! Zeker na al die examens en dagen studeren. Ik kan heel volwassen en serieus zijn, maar ik kan ook speels zijn. Zoals ik net zei, sneeuwballengevecht. En als er een speelplein met schommel is, dan zou ik ook wel eens schommelen. Als kinderen mij roepen om mee te spelen, doe ik dat ook wel. Hoe kinderachtig het ook kan zijn of lijken. Je bent maar zo oud als je je voelt. Kinderen zijn zalig! Bij ons in België is er een programma bijgekomen waar kindjes de hoofdrol spelen, ze sturen kinderen op allerlei 'absurde' situaties af (bijvoorbeeld pratende konijnen...) en soms is het hilarisch om die uitspraken en reacties dan te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh wat heerlijk, juist na een drukke periode kan het extra fijn zijn! Haha ooh wat grappig, ik kan me voorstellen dat dat programma inderdaad hilarische uitspraken op kan leveren :D

   Verwijderen
 2. Zo mooi geschreven! Klinkt eigenlijk echt als een zalige dag, zeker met al dat spelen erbij! Eigenlijk doen we dat inderdaad veel te weinig, het plezier spat er hier alleszins van af! Liefs :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aw dank je wel! Ja, het was ook echt een zalige dag! Liefs terug :)

   Verwijderen
 3. Ja, spelen, heerlijk! Ik heb sinds een half jaar geleerd om te 'spelen'. Lekker even een kleurplaat of knutselen in m'n journal. En dat kun je dus ook met een paar andere mensen doen. Tafel vol met papier, lijm, stiften, enz. en genieten maar! En ja, de schommel. Als ik een schommel zie, móet ik er echt even op hoor. Zó lekker om te schommelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah wat leuk dat je dat noemt, want daar had ik nog niet zo bij stil gestaan. Helemaal niet om het met anderen te doen, ook een leuk idee! Haha ja heerlijk is dat hé :)

   Verwijderen
 4. Wat heerlijk dat je zo kan genieten van het spelen met je oppaskinderen! Dan voel je jezelf ook weer even kind he! Leuk om te lezen hoe je opeens zo veel plezier kan halen uit zoiets simpels! Soms vergeten wij volwassenen hoe dit ook alweer moet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaa precies dat, ik voel me dan ook weer een (heel blij) kind! Hoe dat als volwassene moet weet ik nog niet altijd zo goed.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je er bent!