Duurzaam en natuurlijk leven


Duurzaamheid is een ding. Een ding waar veel mensen (gelukkig) mee bezig zijn. Nu ik mij sinds kort in de blogwereld bevind ontdek ik ook steeds meer duurzame blogs. In mijn zijbalk, onder 'in het kort' noem ik duurzaamheid als thema. Ik twijfelde hier later over omdat ik niet denk dat ik hier heel actief over zal schrijven. Ik vind het belangrijk, maar wordt niet enthousiast bij het idee hier hele blogs over vol te schrijven. Wel lijkt het mij leuk om voor deze keer een overzicht te schrijven van hoe ik bewust probeer te leven. Of ik later nog meer over duurzaamheid zal schrijven, dat zien we dan wel. Laat ik vooraf even gezegd hebben, het kan altijd duurzamer, maar we doen allemaal ons best :)

1. Wasnoten. Voor mijn was gebruik ik in plaats van wasmiddel, schillen van het merk Seepje. Hiervan doe je in een een paar in een zakje, in de wasmachine. Wanneer de schillen nat worden komt er een natuurlijke zeep vrij! Optioneel kun je etherische olie toevoegen voor een lekkere geur. De schillen kunnen een paar keer hergebruikt worden en daarna kunnen ze bij het groene afval. 

2. Een groene bank. Dit jaar ben ik eindelijk overgestapt naar een groene bank. Ik koos voor Triodos. Ja, je moet er even voor gaan zitten, maar dan draag je wel bij aan mooie duurzame projecten! Ik ben heel blij dat ik de keuze gemaakt heb. Ze hebben net als mijn voormalige bank gewoon een app voor op de telefoon. Hierdoor heb ik geen gemakken ingeleverd en heb ik nu wel een mooie groene bankpas haha! 

3. Geen shampoo, geen conditioner. Ik leef graag zo natuurlijk mogelijk. Vanuit die gedachte is dit is twee jaar geleden begonnen. Jullie kennen misschien wel de No-poo verhalen? Ik kan mij herinneren dat er op YouTube en vast ook in de blogwereld allemaal mensen zonder shampoo verder wilden. Ik had gedacht dat ik dit nooit zou durven vertellen, maar het rolt er met alle gemak uit. Ik gebruik het al twee jaar niet en ik heb nog steeds vrienden, familie, een baan, een studie. Het kan dus echt haha! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik de perfecte manier nog niet gevonden heb want er zijn nog steeds wel dagen dat ik niet helemaal tevreden ben over de status van mijn haar. Ik heb werkelijk van alles geprobeerd tegenwoordig gebruik ik nog steeds niet één alternatief consequent. Af en toe gebruik ik olijfzeep, appelazijn, of heel af en toe zuiveringszout. Verder gebruik ik voor de punten regelmatig kokosolie. 

4. Weinig kleren. Als tiener en puber vond ik shoppen geweldig en had ik heel veel kleren, ook nog eens allemaal goedkope rommel. De laatste jaren heb ik heel veel naar de kledingcontainer gebracht en de rommelmarkt. Ik probeer nog steeds meer weg te doen want het geeft me echt rust om minder te hebben. Kleren kopen doe ik dan ook nog maar heel weinig. Ik probeer dingen te kopen die ik (naar verwachting) nog jaren mooi zal vinden, ik echt nodig heb en lang meegaan. Maar dat lukt nog niet altijd. Zo kocht ik een paar maanden terug nog een trui en een broek in een goedkope winkel. Ik geloof niet dat deze winkel ook maar een beetje duurzaam is. Eigenlijk wil ik hier dan ook niet meer kopen. Het liefst zou ik tweedehands kleren aanschaffen als ik weer eens iets anders wil. 

5. Minimalisme. Het geeft me dus rust om minder te hebben. Dit geldt niet alleen voor kleren maar werkelijk voor alles. Ik doe bijna liever iets weg dan ik iets aanschaf. Ik heb genoeg en zou graag nog veel meer weg doen. Ik hoop daar in juni weer lekker mee bezig te gaan. 

6. Geen vlees. Sinds ongeveer een half jaar eet ik voor 99% vegetarisch. Ik at nooit veel vlees en langzaam is het steeds minder geworden :)

7. Waterfles. Heel simpel, ik neem mijn waterfles altijd overal mee naar toe zodat ik in ieder geval geen plastic waterflesjes hoef te kopen. 

8. Weinig douchen. Ik douche niet elke dag, dat is eigenlijk altijd al zo geweest omdat ik een hele droge huid heb. Ik moet mij volledig insmeren na het douchen en dan nog merk ik het aan mijn huid. Trouwens in Indonesië had ik daar helemaal geen last van omdat de luchtvochtigheid daar veel hoger is! Daar kon ik gerust elke dag douchen, wat ik ook deed omdat je de hele dag over je hele lichaam zweet haha. Het water was dan wel weer koud, dat scheelt weer energie en zorgt dat je echt niet lang doucht ;) En ja, ik was mij wel gewoon elke dag, op de ouderwetse manier. 

Zoals je leest zijn sommige dingen ontstaan zonder dat duurzaamheid mijn eerste motivatie was. Dat is volgens mij ook oké, het is alleen maar mooi dat het dubbel op werkt. Grappig is ook dat veel dingen voor mij m'n hele leven al vanzelfsprekend zijn. Ik vermoed dat het iets te maken heeft met mijn Friese roots. Mijn beide ouders zijn opgegroeid op een boerderij, zuinig omgaan met energie en eten, dingen zelf maken, hergebruiken het voelt als normaal. Kachels zijn alleen aan als het echt nodig is, ditzelfde geld voor lichten en elektrische apparaten. Gaten in sokken kunnen gemaakt worden, bakjes en potjes worden hergebruikt enzovoorts, enzovoorts. 

Waar ik nog aan wil werken 
1. Plastic. Wat mij het meeste bezighoud is de hoeveelheid plastic die ik gebruik. Wanneer ik s'avonds in de keuken sta en zoveel eten uit plastic haal denk ik echt, is dit nodig? Hetzelfde gevoel heb ik in de supermarkt. Ik probeer wel de minst verpakte dingen te kiezen, maar waar ik boodschappen doe kan ik vaak niet om het plastic heen. Ik zou mezelf graag wat meer naar de markt of biologische winkel schoppen omdat ik weet dat het daar wel kan! 

2. Reizen. Over twee maanden is de kans groot dat ik ben afgestudeerd. Dan ga ik eerst werken en daarna op reis. Ik heb daarvoor nog geen concrete plannen maar zeker veel wilde ideeën in mijn hoofd. Deze ideeën zijn zeker niet allemaal duurzaam. Dat zal het ook niet worden, maar ik ga zeker mijn best doen er rekening mee te houden. Het scheelt in ieder geval wel dat ik het graag langere tijd op één plek verblijf. 


Ik ben toch enthousiaster dan ik dacht over duurzaamheid want het is best nog een lang artikel geworden. Ik vond het heel leuk om te schrijven en het motiveert me om nog duurzamer te leven. Ik hoop jullie ook! 

Heb je vragen over iets stel ze dan gerust. Wat betekent duurzaamheid voor jou? 

Veel liefs,

Silke 

Reacties

 1. Duurzaamheid is bij mij niet heel erg een thema, hoewel ik het bijvoorbeeld wel heel belangrijk vind om afval te scheiden. En waar ik dan steeds weer van baal: Ik woon in een appartement en gft-afval wordt hier niet opgehaald. Wel bij de andere huizen in het dorp. Maar ja, ik kan dus nergens m'n 'groen' kwijt. Mijn restafval bestaat serieus voornamelijk uit dingen die anders bij het gft-afval hadden gemogen. En daar baal ik van. Volgens mij zou ik anders echt nagenoeg geen restafval hebben. P.S: Ik kom echt bijna niet door je spam-filter heen. Dat maakt reageren best lastig. Ik weet niet of je daar in je instellingen iets aan zou kunnen doen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zo jammer! Ik heb dat dus ook! Wij kunnen het nergens kwijt terwijl we zoveel gft-afval hebben en het ook nog eens in aparte prullenbak verzamelen. Ik snap dat je daar van baalt, ik baal ook :(

   Echt?? Wat stom, wel heel fijn dat je dat aangeeft! Waar moet je precies doorheen? Want ik heb dus echt alle spamfilters juist uitstaan, dus ik snap er niks van.. Maar dank je wel voor het aangeven, ik ga het uitzoeken :)

   Verwijderen
  2. Het was inderdaad bijna onmogelijk om door het spam-filter heen te komen! Extra dank dat je toch een reactie hebt achtergelaten Naomi! ☺

   Als het goed is, is het nu opgelost doordat ik er moderatie op gezet heb :)

   Verwijderen
 2. Oh haha, het probleem zat in 't aanklikken van bussen en brandkranen enzo;). Als ik geen tweede reactie plaats, is deze makkelijker gegaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ik zag het later, ik dacht dus dat ik dat niet had. Misschien omdat ik alles zo vrij had staan dat blogger dat filter er toch had opgezet of zo. Het is dus nu makkelijker gegaan, super fijn! :)

   Verwijderen
 3. Ben er ook wel meer mee bezig tegenwoordig! Ik heb een keer een jaar geen shampoo gebruikt en ook geen alternatieven. Gewoon alleen maar water. Na een tijdje had ik echt mooi haar maar toen ik ongeveer een jaar bezig was, werd mijn haar heel slap en futloos dus toen ben ik het maar weer gaan wassen. Als mijn shampoo nu op is, wil ik graag zo'n shampoo bar proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen dat je dat ook gedaan hebt! Een jaar is al best heel lang, jammer dat je haar uiteindelijk futloos werd. Ik snap wel dat je dan weer bent gaan wassen, een shampoo bar is ook een mooi alternatief! :)

   Verwijderen
 4. Leuk dat je dit lijstje hebt opgesteld! Ik probeer op de kleine dingetjes te letten en ben net als jij wel redelijk bewust opgevoed. Licht uitzetten enzo zit er bij mij standaard in. Ik vind dat je heel netjes bezig bent als ik dit lijstje zo zie. Zo'n groene bank is ook iets waar niet veel mensen denk ik 1,2,3 aan zouden denken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel :) Ah fijn dat die dingen er standaard inzitten, dat maakt het toch wel makkelijker. Ook mooi dat jij met de kleine dingen bezig bent!

   Verwijderen
 5. Ik vind echt dat je al heel goed bezig bent. Ik ben heel slecht qua shampoo & douchen. Maar aan de andere kant heb ik al 8 jaar niet gevlogen (en toen was het een uurtje naar Engeland) en rijd ik zelden auto. Ook eet ik weinig vlees (ik geloof dat een mens vlees nodig heeft, dus ik zou hoogstens overstappen op biologisch vlees bij de slager ofzo) & zuivel. Ik ben me wel goed bewust van de footprint van vlees, daardoor ga je het automatisch minder eten. Dat plastic vind ik ook lastig. We haalden bv. in de supermarkt vaak fruit in papieren zakjes (die daar ook lagen), maar dat is weer veel minder duurzaam om te maken. En ecologische producten kan m'n huid heel slecht tegen. Dus het blijft een uitdaging ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :) Wauw, nou 8 jaar niet vliegen compenseert denk ik een hele hoop, net als weinig autorijden. Al heel mooi dat je minder vlees eet, naast biologisch hebben ze bij de slager misschien ook wel lokaal vlees.
   Ja precies, papier is ook niet alles dat maakt het soms kiezen tussen twee 'kwaden' haha. Ach, in ieder geval het bewust zijn is al een mooie stap :D

   Verwijderen
 6. Hey Silke,
  Allereerst nog bedankt voor je lieve en uitgebreide reactie op mijn laatste blog! Super leuk om te lezen!
  Wat een inspirerende blog heb je geschreven! Wat ontzettend goed dat je zo bezig bent met duurzaam en natuurlijk leven. Zo te lezen ben je al heel goed op weg. Heel goed dat je geen vlees meer eet, een waterfles hebt en minimalistisch leeft! Dat qua shampoo en conditioner lijkt mij soms wel lastig! Shampoo zit natuurlijk vol chemische troep en is ook niet heel goed voor het milieu, maar ik kan me ook voorstellen dat het lastig is om je haar zonder shampoo perfect in model te krijgen. Ook goed dat je er zo over nadenkt welke doelen je nog hebt op dit gebied! Er is natuurlijk altijd ruimte voor verbetering. :)
  Zelf eet ik ook geen vlees (af en toe nog wel vis), heb ik een dopper voor water, koop ik vooral duurzaam gemaakte kleding en probeer ik zo veel mogelijk biologisch te kopen. Maar ook voor mij is er nog ruimte voor verbetering, zoals minder plastic gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hey Meaghan,
   Ah geen dank! Fijn dat je het leuk vond om te lezen, ik was lekker spontaan aan het typen haha!
   Dankjewel! Het zijn niet hele grote dingen maar goed elke stap en keuze is er één natuurlijk. Geen shampoo is inderdaad af en toe best lastig hoor. Ik ben soms verbaasd over mezelf dat ik nog altijd doorga. Ik denk dat ik ergens nog steeds hoop dat het ooit wel 100% gaat werken, wie weet haha! :) Klopt er is altijd ruimte voor verbetering, stap voor stap. Super goed te lezen dat jij zoveel bewuste keuzes maakt :D Plastic blijft een lastige.

   Verwijderen
 7. Ik ben er ook wel mee bezig, maar douche bijvoorbeeld wel elke dag. Ook omdat ik dagelijks ga hardlopen en dan zweterig ben. Maar kleding koop ik zoveel mogelijk tweedehands bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wauw dagelijks hardlopen vind ik dan ook weer heel knap haha! :) Ik snap best dat je, je daarna even wilt afspoelen. Leuk dat je zoveel mogelijk tweedehands kleding koopt!

   Verwijderen
 8. Wat tof om te lezen (dat je al zo veel doet)! Zo'n lijstje geeft veel inzicht, dus ik denk dat ik dat zelf ook eens ga maken. Vorig jaar heb ik de No poo methode ook geprobeerd, maar dat was geen succes. Ik had heel vies haar en hoewel ik dacht dat dat na zes weken over zou gaan, was er na drie maanden nog niks veranderd. Nu dus overgestapt naar duurzame en vegan beautymerken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Veerle :) Ja, klopt het geeft inzicht en is leuk om op een rij te zetten! Jammer dat het voor jou niet werkte maar duurzame en vegan beautymerken lijken me ook een heel goed alternatief, tof dat je dat nu gebruikt!

   Verwijderen
 9. Wat een mooie post! Ik ben nu ook steeds bewuster van duurzaamheid! Zo gebruik ik al jaren een broodtommel ipv plastic zakjes en een dopper! Ik wil ook graag een shampoobar proberen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt :) Mooi dat je die dingen doet! Een shampoo-bar is denk ik ook een mooi alternatief inderdaad.

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je er bent!