Dit is wat mij nu zo gelukkig en dankbaar maakt

Ik ben soms verbaasd over hoe ik mij voel, gelukkig, tevreden dankbaar. Verbaasd omdat het gevoel al zo lang standhoud, verbaasd omdat ik de periode waar ik nu in zit al jaren geleden bekeek als een periode die hoe dan ook verschrikkelijk zou zijn. De laatste vijf maanden van mijn studie, het schrijven van een scriptie (= afstuderen = onderzoek doen). Vanaf het eerste jaar dat ik aan mijn studie begon was ik overtuigd dat het vreselijk zou zijn en héél moeilijk. Ik denk dat ik er vooral gewoon heel bang voor was. Dat het ook leuk zou kunnen zijn was lange tijd nooit in mij opgekomen.


Toen ik in 2017 voor langere tijd thuis kwam te zitten was ik halverwege mijn studie en in grote crisis of ik verder wilde, of niet. Ook toen was het onderwerp scriptie voor mij een groot struikelblok, de rest zou misschien nog wel gaan, maar dat zou ik naar mijn idee echt niet trekken. Gelukkig heb ik uiteindelijk besloten op mijn eigen manier verder te studeren. Nu ben ik hier met nog minder dan één maand te gaan voordat ik mijn scriptie definitief inlever. En ik voel me dus super oké! Gelukkig, tevreden en dankbaar.


Eerder zou ik het niet gedurfd hebben om dit op te schrijven. Ik zou veel te bang zijn dat zodra ik 'uitsprak' dat het goed met me gaat, dat gevoel zou verdwijnen. Ik geloof dat niet meer. Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk zijn er de afgelopen maanden wel dagen geweest dat ik me niet goed voelde. Momenten dat ik ergens van baalde of dat ik verdrietig of onzeker was, alleen het lijkt steeds minder voor te komen en steeds korter te duren. En daar ben ik ongelofelijk dankbaar voor.


Hoe kan dit?
Tsja, zeker weten doe ik dat niet haha! Het is natuurlijk altijd een combinatie van allemaal dingen, maar ik heb wel een paar vermoedens van dingen die sowieso een goede invloed hebben op mijn gemoedstoestand.


De allerbelangrijkste vat eigenlijk alles samen: ik zorg steeds beter voor mezelf. Hoe egoïstisch dat misschien ook klinkt, het is voor mij echt waar wat ze zeggen "Hoe beter je voor jezelf zorgt, hoe beter je voor anderen kunt zorgen".
Dat ik het niet als vanzelfsprekend zie dat ik mij zo goed voel is misschien ook wel een belangrijke factor. Niet alleen in 2017 kwam ik overspannen thuis te zitten, maar nog veel recenter: vorig jaar leek het er weer even op dat ik oververmoeid was en stond alles weer op de kop. Had ik dan weer niet goed op mezelf gepast terwijl ik deze keer echt dacht dat ik dat wél had gedaan? Gelukkig bleek het deze keer mee te vallen en zijn er sindsdien ongelofelijk veel mooie dingen op mijn pad gekomen.


Dat ik overspannen ben geweest heeft nog steeds effect op de keuzes die ik maak, maar ook op hoe ik tegen dingen aankijk. Misschien dat ik daarover nog weleens een aparte blog schijf. Het zorgt er in ieder geval voor dat ik het heel bijzonder vind wat ik allemaal mag en kan doen. Dat ik een studeer, dat ook nog eens leuk vind en dat het goed gaat, dat ik daarnaast zelfs een kleine baan had én heb, dat ik afreis naar familie en oppas-kinderen, goed contact heb met lieve vrienden, dat ik me zelfverzekerd voel in plaats van onzeker. Het is allemaal NIET vanzelfsprekend, ik vind het heel bijzonder en ik ben er heel dankbaar voor. Trouwens, wat er eerder ook afgespeeld zou hebben in mijn leven, ik vind het überhaupt niet vanzelfsprekend.We zijn bijna een heel betoog verder en wat wil ik nou eigenlijk vertellen? Nou het bovenstaande gaat denk ik over dankbaarheid. Ik schreef al eerder dat ik dat ik dagelijks opschrijf waar ik dankbaar voor ben en ik merk nog steeds dat die gewoonte veel positiviteit in mijn leven brengt.


Ik denk dat het ongeveer sinds vorig jaar zomer is dat ik mij steeds meer ben gaan verdiepen in spiritualiteit. Grappig is trouwens dat ik merk dat ik daar voorzichtig over praat en schrijf. Voor iedereen is het anders, maar deze weg werkt voor mij. Ook daarover wil ik nog weleens meer schrijven! Verder heb ik sinds kort een fijne ochtend- en avondroutine (in het kort: schrijven, lezen, mediteren) en heb ik voor nu een balans in het offline- en online zijn gevonden. De routines zijn trouwens ook iets waar ik misschien nog over wil schrijven, maar dat doe ik liever wanneer ik het wat langer heb uitgetest.


Oh en uhm, ik sport al maanden niet meer zou ik me daarom zo goed voelen haha? Ik vind bewegen heel belangrijk maar wat ik deed (fitness in een sportschool) werkte niet meer voor mij. Dat ik die verplichting aan mezelf heb losgelaten heeft misschien wel meer ruimte gegeven voor andere dingen. Zoveel mogelijk bewegen en buiten zijn pas ik dan weer wél toe!


Welke verandering maakt jouw de laatste tijd dankbaar of gelukkig?

Veel liefs,

Silke

Reacties

 1. Wat mooi om dit te lezen! Heel fijn dat het nu zo loopt, het afronden van je studie. En ik ben wel heel benieuwd naar een artikel over hoe de periode van overspannen zijn je keuzes nog steeds beïnvloedt. Lijkt me heel interessant en leerzaam. Succes met de laatste hand leggen aan je scriptie enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel Naomi! Leuk om te lezen, ik denk zeker dat die blog gaat komen alleen even kijken wanneer :)

   Verwijderen
 2. Wat mooi op te lezen dat het zo goed met je gaat :-) En dankbaarheid helpt mij ook erg om meer te genieten. Ik worstel soms een beetje tussen dingen wél doen (zoals mijn vastenperiode heeft me echt heel veel goed gedaan qua zelfvertrouwen) en niet teveel doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Fijn dat dankbaarheid jou ook helpt :) Ik herken zeker wat je bedoelt met het zoeken naar een balans tussen dingen wel doen en tegelijkertijd niet teveel te doen/ niet teveel van jezelf te vragen misschien?
   Mij helpt het om niet teveel tegelijkertijd te willen, niet te grote doelen te stellen, en alleen de dingen te doen die ik bij mij passen. Maar goed dat weet je natuurlijk niet altijd voordat je het hebt geprobeerd. Ik heb bijvoorbeeld vele pogingen gedaan tot yoga maar dat kon ik nooit volhouden haha!

   Verwijderen
 3. Heel erg mooi om te lezen. Fijn, maar ook knap van je dat je je burn-out te boven bent gekomen.
  Dankbaarheid is iets waar ik ook veel stil bij sta.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lief dat je dat zegt, dank je wel :)
   Mooi dat jij ook veel bij dankbaarheid stil staat!

   Verwijderen
 4. Wat super fijn! Geloof ook net als jij dat het super belangrijk is (eerst!) voor jezelf te zorgen en daarna pas de rest. Wil niet zeggen dat ik dat altijd doe natuurlijk, maar toch. Ik ben een hele tijd geleden ook gestopt met sporten. Weet dat het goed voor je is maar ik had er gewoon echt geen zin meer in. Ben nu tevreden zonder, probeer wel te lopen en genoeg beweging te krijgen, en wie weet pak ik het dan ooit weer op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat herken ik hoor, het is niet altijd makkelijk om te doen, maar wel een mooi streven! Wat toevallig dat je ook gestopt bent met sporten. Natuurlijk is het inderdaad goed voor je maar wat jij zegt misschien komt het wel weer en soms is het gewoon beter niet steeds maar dat te hoeven waar je zó geen zin in hebt :) Ik ben blij dat jij zo nu ook tevreden bent!

   Verwijderen
 5. Herkenbare stukken! Ik durf ook niet gauw zeggen dat ik me blij en gelukkig voel want dan heb ik schrik dat het snel voorbij zou zijn... en eigenlijk is dat doodnormaal want niemand is constant blij en gelukkig.
  Zelf hou ik niet van spiritualiteit, ik benoem het nogal snel als zweverig maar ik lees nu een boek geschreven door Thich Nhat Hahn en wow, want een inzichten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja precies dat, ik heb ook de neiging bang te zijn dat het dan snel weer voorbij is. Alleen ik geloof nu dat het niet zo hoeft te zijn. Daar ben je niet de enige in haha, zelf vond ik dat eerst trouwens ook! Ben benieuwd wat dat is ga het even opzoeken! :D

   Verwijderen
  2. Dat ziet er best spiritueel uit, vind ik dus heel interessant haha! Welk boek van hem lees je? Vind het mooi dat het jou inzichten biedt!

   Verwijderen
 6. Wat ontzettend mooi om te lezen en er zitten herkenbare stukken in. Ondanks dat ik strijd met een zware depressie probeer ik toch het mooie in de dagen te zien. Ik snap dan ook dat je overspannenheid je nog steeds beïnvloed. Ik denk dat het ook goed is om af en toe stil te staan bij hoe je je voelt en hoe dit komt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super fijn dat het herkenbare stukken voor jou zijn en dat je probeert het mooie in de dagen te zien! Ik ben het helemaal met je eens dat het soms goed is even stil te staan bij wat je voelt en waarom :)

   Verwijderen
 7. Heel mooi om te lezen. Ik geloof er ook in dat je moet doen wat je gelukkig maakt. Veel mensen voelen een bepaalde verplichting om ergens aan te voldoen. Heel herkenbaar, maar of dat je gelukkig maakt?

  Goed verwoord.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja onbewust leven we misschien nog wel naar meer verplichtingen dan we denken. Maar het is altijd goed stil te staan bij wat we nou eigenlijk zelf willen natuurlijk :) Dank je wel voor je reactie!

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je er bent!