Wie ben ik om advies te geven?

Tijdens mijn research naar andere blogs kwam ik prachtige websites tegen met thema's die mij aanspraken. Maar wat ik zo jammer vond is dat de mooiste websites, met de thema's die mij aanspraken, niet persoonlijk waren. Alle blogposts hadden titels die mij vertelden hoe ik iets moest doen. Dit voelde voor mij onnatuurlijk en misschien ook te commercieel. Ik klikte weer weg. 

Ik wil absoluut niet zeggen dat er iets mis is met deze websites of dat er iets mis is met commercieel zijn. Het zijn vaak duidelijke informatieve stukken, handig! Ik kwam er alleen achter dat ik zelf die categorie niet graag lees. En vooral dat ik het zelf anders wilde, persoonlijker, natuurlijker. Aan de andere kant kwam ik ook wel blogs tegen die voor mij te persoonlijk waren en mij niks boden. Ook helemaal niks mis mee. Maar ook niet wat ik zocht. 

Op dit moment krijg ik een steeds breder beeld van wat voor blog ik zelf wil creëren. Ik merk dat ik daar ergens tussenin wil zitten. Ik wil graag inspireren maar ik wil absoluut niet doen alsof ik hét antwoord in het leven gevonden heb. Ik merk dat ik mezelf daarin ook te kort doe. Dat ik geen adviezen durf op te schrijven omdat ik niet wil overkomen als iemand die het zogenaamd allemaal wél voor elkaar heeft. Ik wil niemand de indruk geven dat ik beter ben dan wie dan ook, want dat ben ik niet. Maar toch is het zonde om mij door deze gedachten te laten beperken van iets wat ik eigenlijk wel wil delen. Van iets waarmee ik misschien nou juist net wél dat stukje positieve invloed kan hebben. 

Ik ben ervan overtuigd dat we allemaal ons best doen. Allemaal hebben we dingen waarin we goed zijn, en waarin we minder goed zijn. We hebben allemaal mooie en vervelende dingen meegemaakt. We proberen met elkaar van alles om zo gelukkig mogelijk te zijn. Wanneer iets voor ons werkt, dan willen we dat toch het liefst met zoveel mogelijk mensen delen? Juist omdat we bijvoorbeeld dat ene gevoel kennen wat niet prettig was wil je delen hoe jij er vanaf bent gekomen. Of hoe je er beter mee hebt leren omgaan. 

En hiermee schrijf ik eigenlijk aan mezelf dat het oké is. Het is oké om te willen delen wat voor jou werkt in het leven. Dat maakt je niet arrogant het maakt je mens. 

Als je vanaf nu eens een blogpost van mij leest met tips of adviezen. Dan weet je nu eens en voor altijd dat ik het echt goed bedoel. En dat ik de stap heb gezet om het te doen ondanks de twijfels die ik had! 


Veel liefs,

Silke 

Reacties

 1. Heel herkenbaar. Ik zei deze week nog tegen iemand: "Ik weet het ook allemaal niet, maar ik kan wel vanuit eigen ervaring wat schrijven. Misschien heeft iemand er iets aan." Ik denk dat je, zolang je heel dicht bij jezelf blijft, eigenlijk niks 'verkeerds' kunt zeggen. Je vertelt wat jij ervaart en wat jou helpt en dat staat je vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor je bericht :) Ik denk inderdaad dat dicht bij jezelf blijven daarin heel belangrijk is!

   Verwijderen
 2. Hoi hoi! Ik ben het eens met wat je hier schrijft. Je slaat de spijker op z'n kop. Ook ik mis op vele blogs het persoonlijke aspect en zie te vaak adviesblogs of algemene lijstjes terug. Natuurlijk maak ik mijzelf daar ook schuldig aan, maar ik probeer hier wel een balans in te vinden en ook niet iets online te zetten als ik er geen verstand van heb of als het artikel heel veel cliché's bevat. Maar ook ik wil zo veel mogelijk persoonlijke ervaringen, adviezen, gedachten of belevenissen delen. Ik denk dat de balans daarin juist goed is. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi Meaghan! Leuk dat je er ook zo over denkt :) Ik wil helemaal geen kritiek leveren trouwens op wat voor blog dan ook, het gaat meer om mijn persoonlijke voorkeur en mijn zoektocht naar wat ik zelf wil maken :) Dus ach ' schuldig' maak je jezelf denk ik niet hoor haha. Ik vind trouwens dat jij juist een mooie benadering vanuit je eigen perspectief biedt in je blogs!

   Verwijderen
 3. Ik herken dit ook wel. Zeker als mijn zusje advies vraagt. Ik geef er wel altijd bij aan dat dat mijn mening is en hoe ik het zie. Maar dat dat niet perse een feit of een waarheid is. Hoewel ik soms wel eens achteraf hoor dat ik er boenk op zat. Natuurlijk vind ik dat mooi. Ik ben daar ook soms bang voor op mijn blog, maar door mijn blog heb ik geleerd dat iedereen zijn adviezen en manieren van leven elkaar kunnen helpen. Misschien is het advies of hetgene wat jij vertelt op je blog allang ontdekt of uitgevonden. Maar het is nooit op jouw manier beschreven of door jouw ogen bekeken. Alleen maar door de wetenschap of onderzoekers. Maar door die persoonlijke dingen met elkaar te delen, inspireren we elkaar net. Ik voel mij als blogger ook wel eens een betweter of iemand die het allemaal voor elkaar heeft. Daarom net probeer ik ook altijd de minder goede dingen uit het leven aan te kaarten. Als dat niet te persoonlijk wordt natuurlijk. Ik wil daarmee niet de negativiteit naar boven halen, maar juist tonen dat ik ook niet perfect ben. En ondanks mijn eigen adviezen en babbels op mijn blog het ook wel eens grandioos verpest. Dat houdt voor mij de balans. Uiteindelijk doen we allemaal maar wat, maar het is door al onze visies bij elkaar te leggen, dat we elkaar kunnen helpen. En ja, je visie of advies zal ooit wel eens botsen met dat van een ander. Maar that's life.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel voor het delen van jouw visie/ervaring! Ik vind het heel mooi hoe je beschrijft hoe het nog nooit door jouw ogen bekeken is en dat je juist dat als inspiratie naar elkaar ziet. Het tonen van zowel kwetsbaarheid als adviezen vind ik een hele oprechte combinatie <3
   Je hebt mij trouwens ook weer een nieuwe Belgische uitspraak geleerd 'boenk zitten' haha! :D

   Verwijderen
  2. Dankjewel voor je lieve reactie! Ik moest lachen toen ik las dat ik je een nieuwe uitspraak had geleerd. Je zei op mijn blog dat bloggen leerzaam is, wel dat is nu zeker bewezen. Ik had er niet bij stilgestaan zelfs dat die uitspraak enkel in België wordt gebruikt. Maar bij deze weet je ook weer wat het betekent haha! :D

   Verwijderen
  3. Haha precies! Ik leer werkelijk van alles en nog wat :D Leuk dat je hier nog even kwam kijken :)

   Verwijderen
 4. Ik snap precies wat je bedoelt. Ik had een tijdje terug ook teveel onpersoonlijke dingen op mijn site staan en daarom ben ik toen dat weekoverzicht begonnen, lekker persoonlijk. Woensdag verschijnt er wel weer een 'advies' blog over een e-mailtip dat bij mij erg goed werkt, maar daarbij probeer ik ook de balans te vinden tussen enerzijds persoonlijke ervaring & ook gewoon goed leesbaar voor de toevallige bezoeker die op zoek is naar advies.

  Overigens heb ik in de afgelopen jaren echt talloze adviezen gegeven waarvan ik nu denk: "What was I thinking?" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teveel onpersoonlijke dingen is natuurlijk niet verkeerd of fout, een stukje persoonlijkheid is mijn voorkeur :) Maar wel fijn dat je voor jezelf nu een weekoverzicht hebt toegevoegd als dat voor jou werkt. Ik kan me trouwens goed voorstellen dat je ook op zoek bent naar een balans voor de toevallige bezoeker die opzoek is naar advies. Dat is een goed punt want juist zo'n bezoeker zit waarschijnlijk niet te wachten op een heel persoonlijk verhaal haha! Het is persoonlijk wat voor ieder werkt denk ik :)

   Ik moet lachen om je laatste zin haha! Tsja, meningen veranderen nou eenmaal gedurende het leven, dat maakt het ook leuk ;)

   Verwijderen
 5. Het ligt er denk ook heel erg aan hoe je een advies deelt. Je kan het beschrijven als feit, of als jouw persoonlijke ervaring/mening. Dat laatste is dan gewoon heel persoonlijk. :)
  En bovendien moet je natuurlijk sowieso altijd doen wat voor jou goed voelt, het is immers jouw blog! Maar begrijp je struggle wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook zo. Je hebt helemaal gelijk, het belangrijkste is vooral om gewoon te doen wat goed voelt! Dank je wel voor je reactie :)

   Verwijderen
 6. Dit! Ik ben het helemaal met je eens. Mijn favourite blogs zijn ook blogs die een beetje advies bieden en een beetje persoonlijke verhalen delen. Op mijn eigen blog probeer ik het ook zo in te delen. Mooi dat je toch besloten hebt om af en toe advies te delen, want je weet maar nooit wie het zou kunnen raken. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind jouw blog hier een heel goed voorbeeld van, super fijne combinatie! Dat heb je mooi beschreven, je weet maar nooit inderdaad. Ik ben zelf ook echt blij dat ik dat besloten heb tijdens het schrijven van deze blog :)

   Verwijderen

Een reactie posten

Leuk dat je er bent!